SilviaBo – ett boendekoncept

SilviaBo® är en modell för en vanlig lägenhet som är anpassad för ett tryggt boende för den som lever med demenssjukdom. Närhet till en dagverksamhet erbjuder självständighet och möjlighet att bo kvar hemma med sin respektive eller vän.


ˮJag funderade i många år över en lösning där makar inte skulle behöva skiljas åt när den ene får en demenssjukdom, utan skulle kunna fortsätta bo tillsammans som de alltid gjort. Mötet med Ingvar Kamprad blev starten. Han ville stödja idén om att skapa ett tryggt och anpassat boende.ˮ
H.M. Drottning Silvia
Silviahemmets ordförande och idégivare till SilviaBo

Historien om SilviaBo

Projektet SilviaBo började med en kopp te på Silviahemmet en novemberdag 2015. H.M. Drottningen hade bjudit in Ikeas grundare Ingvar Kamprad tillsammans med ett mindre sällskap för att presentera Silviahemmet. Ingvar Kamprad var imponerad över stiftelsens arbete och ville gärna stödja Drottningens vision om ett anpassat boende.

Konceptet SilviaBo

SilviaBo är ett boendekoncept – en vanlig lägenhet som är anpassad för ett tryggt och säkert boende för den som lever med demenssjukdom. Konceptet SilviaBo är framtaget utifrån ett nära samarbete mellan Silviahemmet, BoKlok och Ikea. Det är resultatet av samlad kunskap om kognitiv sjukdom, hållbart byggande och inredning.

SilviaBo Malmen

På Drottningholmsmalmen ligger Silviahemmets eget SilviaBo. Lägenheter som är tänkta att hyras ut till gäster vid dagverksamheten som ligger alldeles intill. Närheten till dagverksamheten gör att de boende kan nyttja de tjänster och aktiviteter som Silviahemmet erbjuder. SilviaBo Malmen tas i bruk när ombyggnad genomförts.


ˮIntresset för SilviaBo är stort både nationellt och internationellt. Boendekonceptet SilviaBo deltog vid stadsmässan H22 i Helsingborg och ingår i en stor brittisk forskningsstudie vid Stirling University i Skottland.ˮ
Wilhelmina Hoffman,
rektor och verksamhetschef Stiftelsen Silviahemmet

Samarbete skapade SilviaBo

SilviaBo är resultatet av ett samarbete mellan tre kunskapsområden. Silviahemmet med kunskap om kognitiv sjukdom (demens), BoKlok med kunskap om bostadsbyggande med ekonomiskt och hållbart tänkande, Ikea med kunskap om inredning, smarta lösningar och trivsamma hem. Silviahemmet äger varumärket och konceptet SilviaBo som byggs av BoKlok.

Vi kan demens

Silviahemmets kunskap om kognitiv sjukdom (demens) har lett till flertalet anpassningar för att skapa ett tryggt och säkert boende för personer som lever med demenssjukdom och dennes respektive. Ett boende där man trots sjukdom kan leva tillsammans så länge man önskar och så länge det är möjligt.

Läs om Silviahemmet

BoKlok kan husbygge

BoKlok ägs av Skanska och Ikea. De bygger bostäder med kvalitets- och hållbarhetstänk, men de vill även hålla kostnaderna nere för att priset för en bostad ska vara rimlig även för en person med låg inkomst. SilviaBo-konceptet har i samarbete med Silviahemmet anpassats med över 100 olika detaljer.

Läs om BoKlok

Ikea kan inredning

Ikeas produkter står för den fasta inredningen i SilviaBo. Ikea har även tagit fram serien OMTÄNKSAM med utgångspunkt i behov som uppstår när vi åldras. Men OMTÄNKSAM är för alla – alla som behöver extra stöd och bekvämlighet i vardagen, och som uppskattar stilren produktdesign.

Läs om Ikeas omtänksam


SilviaBo Malmen

Silviahemmets egna SilviaBo Malmen på Drottningholm är vanliga lägenheter som anpassats för person med demenssjukdom (ej ett så kallat vård- och omsorgsboende). Lägenheterna planeras hyras ut till Silviahemmets dagverkssamhetsgäster. Så snart tidsplanen för ombyggnad är klar kommer Silviahemmet ta emot intresseanmälan. Vid eventuella frågor är du välkommen att kontakta Silviahemmet.