SilviaBo

Historien om SilviaBo

Det började med afternoon tea på Silviahemmet en novemberdag 2015. Ordförande i Silviahemmet, H.M. Drottningen, hade bjudit in Ikea:s grundare Ingvar Kamprad och ett mindre sällskap för att presentera Silviahemmet. Kamprad blev imponerad över verksamheten och inte minst att drottningen från start valt att satsa på undersköterskor och skapat förutsättning för dem att erhålla spetskompetens i demensvård och omsorg. Ingvar Kamprad ville därför stödja drottningens engagemang i det fortsatta arbetet. Drottningen föreslog då att dessa medel skulle kunna bidra till att förverkliga Silviahemmets nästa vision. På Silviahemmets 20-årsjubileum den 17 maj 2016 presenterade drottningen Silviahemmets nästa steg i utvecklingen – SilviaBo.

Boendekonceptet SilviaBo

SilviaBo är ett vanligt boende, inget vårdboende. En lägenhet anpassad för en person drabbad av demenssjukdom och dennes partner, till en rimlig kostnad. En bostad för ett fortsatt tryggt och fungerande liv så länge det är möjligt. Silviahemmets kunskap om demenssjukdom, funktionell och demensvänlig miljö – Ikea:s kunskap om inredning, smarta lösningar och trivsamma hem – BoKlok:s kunskap om bostadsbyggande med ekonomiskt och hållbart tänkande, har i ett gemensamt arbete lett till konceptet SilviaBo.

Drottningen och Claes Dinkelspiel vid ett av styrgruppens möten. Läs Kari Molins intervju med Claes Dinkelspiel här. Foto: Yanan Li, Silviahemmet.

Drottningen och Claes Dinkelspiel vid ett av styrgruppens möten. Foto: Yanan Li, Silviahemmet.

Läs mer om BoKlok här

SilviaBo – ett boende som komplement till Silviahemmets dagverksamhet

Silviahemmet har sett behovet av ett anpassat boende och planen är att skapa nytänkande kring s k mellanboende för drabbade, vikten av närhet till dagverksamhet och möjligheten att ha ett tryggt boende med sin respektive så länge det är möjligt. Visionen är att gäster vid dagverksamheten ska kunna erbjudas boende nära Silviahemmet.

Drottningen och SilviaBo:s arkitekt Anders Larsson. Foto: Yanan Li, Silviahemmet

Drottningen och SilviaBo:s arkitekt Anders Larsson. Foto: Yanan Li, Silviahemmet

Kontakt SilviaBo – maila till info@silviahemmet.se

Fler nyheter

Nordisk hemservice recertifierade

12 december 2018. Nordisk hemservice demenste…

Läs mer »

Förnyat certifikat till SVPH

7 december 2018 förnyade Silviahemmet certif…

Läs mer »

Stockholm stad på besök

Måndagen den 3 december var representanter fr…

Läs mer »

Kontakta oss


Visa Silviahemmet på en större karta

Grundat av Stiftelsen Silviahemmet och Stiftelsen Stockholms Läns Äldrecentrum