Silviahemmet 25 år!

På alla hjärtans dag den 14 februari 1996 invigdes Stiftelsen Silviahemmet. Drottningens initiativ gjorde det möjligt att ge undersköterskor en unik specialistutbildning i demensvård.

”Kunskap är nyckeln”
H.M. Drottning Silvia, Silviahemmets aktiva ordförande.

Under 25 år har Silviahemmet bidragit till att fler yrkesgrupper inom vård och omsorg utbildats och fått spetskompetens i demensvård. I dag finns drygt 1 000 anställda inom vården som genom kompletterande högskoleutbildning erhållit titlar såsom Silviasyster, Silviasjuksköterska, Silvialäkare, Silviaarbetsterapeut, Silviafysioterapeut och biståndshandläggare med diplom från Silviahemmet. Högskoleutbildningarna genomförs i samarbete med Karolinska Institutet och Sophiahemmet Högskola. Läs mer om utbildningarna på www.ki.se och www.shh.se

Med en växande äldre befolkning behövs kunskap om kognitiv sjukdom (demens) för att kunna förstå, bemöta och ge stöd till personer med demenssjukdom och deras anhöriga. Antalet som drabbas av demenssjukdom ökar för varje år. Trots intensiv forskning finns ännu ej något botemedel.

Stiftelsen Silviahemmet invigdes den 14 februari 1996. Drottningen i talarstolen och en stor samling gäster deltog. Uppslaget från jubileumsbok 2016.

Silviahemmets utbildningscertifiering av hela vårdenheter har stor efterfrågan och över 100 vård- och omsorgsenheter runt om i landet har Silviahemscertifierats.

Allt fler söker utbildningar för hela sitt vårdteam när man förstått vikten av kunskap om kognitiva sjukdomar, men också av en hållbar vårdfilosofi som inkluderar både anhöriga och vårdteamet”, säger Wilhelmina Hoffman, geriatriker och Silviahemmets rektor.

I samarbete med Ersta diakoni har ett pilotprojekt 2020 resulterat i 15 diakoner med diplom från Silviahemmet.

Fler nyheter

Silviahemmets diplomeringsceremoni 2021

Silviahemmets högtidliga diplomeringscere…

Läs mer »

Statsbesök på Silviahemmet

Vid det tyska statsbesöket fick Silviahemmet…

Läs mer »

Dementia Forum X 2021

Dementia Forum X genomfördes den 25-27 maj 2…

Läs mer »

Kontakta oss


Visa Silviahemmet på en större karta

Grundat av Stiftelsen Silviahemmet och Stiftelsen Stockholms Läns Äldrecentrum