Storkalas när certifikat förnyades i Uppsala

Vissa dagar är mer festliga än andra på demens- och omsorgsboendet Liljefors torg 4 i Uppsala. Anledningen till dagens febrila aktivitet är att man ska få sitt Silviahemscertifikat förnyat. I tre år har verksamheten bedrivits enligt den vårdfilosofi som Silviahemmet lär ut.

– Jag hör hur personalen i det dagliga arbetet lyfter tankesättet från Silviahemsutbildningen. Det tycker jag är alldeles fantastiskt, säger verksamhetschef Erika Norlander Ekberg.

Hon berättar att personalen känner en stolthet i att jobba på ett Silviahemscertifierat boende. Också anhöriga, som ofta är väl pålästa, ser certifieringen som en kvalitetsstämpel och uppskattar det.

– Det här är ju inget kortsiktigt projekt, utan ett arbetssätt som man implementerar för all framtid. Alla i personalen har fått samma grundläggande kunskap, samma karta och kompass. Och reflektionsdiskussionerna har blivit en självklarhet, poängterar Erika Norlander Ekberg.

Under rundvandringen på boendet tystnar Erika och stannar till vid en makalös asiatisk grönsaks- och melonskapelse som några av de anställda gjort. Förenade Care står det skrivet med snurrade gurkskivor.

– Jag blir alldeles rörd, säger hon och får torka bort en tår.

Inför denna speciella dag har varje avdelning fått bestämma ett särskilt festtema, baserat på personalens multikulturella bakgrund. Genom trapphuset mellan de fyra planen slingrar sig karaktäristiska dofter av mat från olika delar av världen – Mellanöstern, Afrika, Thailand.

På plan 1 gör vi en tidsresa till 50-talets Amerika. Tonerna av en Elvis-låt strömmar ur ”jukeboxen”. Borden är dukade som på en klassisk diner.

Intill utomhusgrillen står vårdbiträde Claes ”Fonzie” Jidheden redo i sin skinnpaj, flankerad av två glada tjejer i tidstypiska 50-talsklänningar med vid kjol. Snart ska det bli hamburgare och kycklingvingar med barbequesås. Självklart tillsammans med Coca-Cola och milkshake.

Claes pluggade från början till apotekare och har ägnat sig åt forskning, men kom fram till att jobb som det här är mer givande.

– Nu känns det som om jag har hittat världens bästa arbetsplats – kollegorna, alla som bor här … Jag är imponerad av hur allt sköts. Och reflektionsmötena är jättebra. Vi kan prata om allting och komma fram till bra saker. Det är en väldigt öppen stämning, tycker Claes Jidheden.

En våning upp har vi hamnat i Mellanöstern och Afrika. Här ska Ghenet, som kommer från Eritrea och jobbar som undersköterska, strax duka upp med östafrikanska rätter och servera kaffe på afrikanskt vis.

Också Thailand har fått sin plats på en av våningarna idag. Här förbereder Cin en pastarätt med kyckling som doftar gudomligt.

Vid lunchbordet på det turkiska våningsplanet har en vacker dam dagen till ära tagit på sig sitt fina pärlhalsband. Hon beundrar den skimrande djupblå sammetsduken som ligger på matbordet idag. Damen har nyss fyllt 100 år och är glad över telegrammet hon fick från kungaparet. Hon är också glad över att barnbarnet jobbar i samma hus. Kanske får hon ett besök senare idag.

För den praktfulla turkiska lunchbuffén står Nuray Bazancir, som inte är kock som man skulle kunna tro, utan undersköterska från just Turkiet.

Alla rätter är vegetariska. Det är cacik, kisir, havuc salatasi, zetinyagli dolma och förstås lite sigara börek och elmali. Allt smakar lika fantastiskt gott som det ser ut.

– Jag lagar turkisk mat varje dag, säger Nuray.

Så klart! Efter lunchen får Nuray många uppskattande bamsekramar.

Att personalen på Liljefors torg 4 är väl sammansvetsade går inte att ta miste på. Vi på Silviahemmet ser fram emot att fortsätta följa gänget här framöver och bli bjudna på kalas om tre år igen.

 

 

Text och foto: Christina Nemell

2019-05-24

 

 

 

 

 

Fler nyheter

Öppet brev från H.M. Drottningen

Drottningens brev till Sveriges äldre, deras…

Läs mer »

Sjöstadsgården och Riddargården

Certifikat nr 101 och 102 överlämnades till S…

Läs mer »

Glad påsk!

Silviahemmet önskar alla en fin påskhelg! Be…

Läs mer »

Kontakta oss


Visa Silviahemmet på en större karta

Grundat av Stiftelsen Silviahemmet och Stiftelsen Stockholms Läns Äldrecentrum