Fullsatt på Silviahemmets Stora anhörigdag

Igår, på Alla hjärtans dag, hölls Silviahemmets Stora anhörigdag i ABF-huset i Stockholm. I en fullsatt salong bjöds åhörarna på avgiftssfria föreläsningar om demenssjukdomar.

Runt varje person som drabbats av en demenssjukdom finns i de flesta fall anhöriga som får dra ett mycket tungt lass. Så många som 100 000 av Sveriges cirka 150 000 demenssjuka vårdas idag i hemmet. Därför är det viktigt att anhöriga vet så mycket som möjligt om de symptom sjukdomen för med sig och hur man lämpligast bemöter de nya situationer som kan uppstå.

Efter föreläsningarna kommenterade Greta, f.d. distriktssjuksköterska som sedan 11 år tillbaka har en multisjuk make:

Wilhelmina Hoffman, läkare och verksamhetschef för Silviahemmet, gick bland annat igenom de olika faserna av sjukdomen och vad anhöriga kan förvänta sig. Hon poängterade dock att förloppet är högst individuellt och inte går att förutspå. Foto: Yanan Li, Silviahemmet

Eva Jönsson, Silviasyster och utbildningsansvarig på Silviahemmet, tog upp viktiga frågor om bemötande och kommunikation.

Några goda råd hon förmedlade var:

– Rätta inte. Uppmuntra. Avled. Förekom. Utnyttja kroppsspråket. Tala inte för fort. Undvik frågor och valsituationer.

Efter föreläsningarna fick åhörarna ställa frågor till Wilhelmina och Eva. En fråga som togs upp rörde ärftlighetsrisken. Om flera i släkten har haft demenssjukdomar, hur stor är då risken att drabbas själv?

Wilelmina Hoffman svarade:

– Den största risken att drabbas av demens är hög ålder, den näst största är om man har mycket demenssjukdom i släkten. Samtidigt har vi ju ärvt anlag från två föräldrar så vi vet inte vilket anlag vi bär på. Och även om vi har ärvt ett anlag kanske vi har gjort sådant under livet som är förebyggande, så man ska inte gå och oroa sig.

– Det finns heller inga tester idag som man kan ta för att se om man har ökad risk att drabbas. Det är jag tacksam för eftersom vi inte har någon botande behandling.

– Däremot vet vi mycket om livsstilsfaktorernas inverkan. Kraftfull forskning visar att det är viktigt med fysisk aktivitet, att hålla igång, vara social, utmana hjärnan och äta nyttigt, till exempel medelhavskost.

– Vi kan själva påverka våra liv väldigt mycket, så ta inte ut oro i onödan, var Wilhelminas råd.

Andra frågor som togs upp var den hopplöshet anhöriga ofta känner i samtal med biståndshandläggarna.

Wilhelmina Hoffman kunde då berätta att Silviahemmet, som sedan länge utbildar många yrkesgrupper i god demensvård, numera också har en utbildning just för biståndshandläggare som blir mer och mer populär.

Wilhelmina brinner för att sprida kunskap om kognitiva sjukdomar och har också många gånger kämpat för att få in demensvård i läkarnas grundutbildning.

– När jag själv läste medicin i fem och ett halvt år ägnades bara en halv eftermiddag åt hjärnans sjukdomar i åldrandet. Däremot fick jag under två veckor lära mig att diagnosticera malaria.

– Det visar på attityderna i samhället. Här måste vi alla försöka påverka, för alla har rätt till ett bra och professionellt bemötande inom vård och omsorg. Alla!

 

Text: Christina Nemell

 

2019-02-15

 

Fler nyheter

Öppet brev från H.M. Drottningen

Drottningens brev till Sveriges äldre, deras…

Läs mer »

Sjöstadsgården och Riddargården

Certifikat nr 101 och 102 överlämnades till S…

Läs mer »

Glad påsk!

Silviahemmet önskar alla en fin påskhelg! Be…

Läs mer »

Kontakta oss


Visa Silviahemmet på en större karta

Grundat av Stiftelsen Silviahemmet och Stiftelsen Stockholms Läns Äldrecentrum