Demensvård och utbildning för livskvalitet

Nya Silvialäkare 2017

Vid Silviahemmets Stora inspirationsdag den 22 mars på Hilton i Stockholm delade H.M. Drottningen ut Silviahemmets forsknings- och utbildningsstipendium 2017 till Helle Wiijk samt dekorerade årets sju nya Silvialäkare vid en mycket högtidlig ceremoni. Se även kungahuset.se. Idag finns därmed nitton läkare som har genomgått magisterutbildning i demensvård vid Karolinska Institutet och har titeln Silvialäkare. Läs även på ki.se

LYN_6069 ny (2)

Silvialäkare 2017. Från vänster Silvialäkare Marie Bengtsson Lindberg (Lasarettet i Ystad), Silvialäkare Gita Singh (Hässelby vårdcentral), Silvialäkare Sophia Rudehill (Stockholmsgeriatriken), Silvialäkare Alexandros Kalamatas (Skaraborgs sjukhus), Gunilla Ekestam Zweig (Handens vårdcentral), H.M. Drottningen, Silvialäkare Zahra Shakeri (Närsjukvården i Finspång), Silvialäkare Agnes Lindbo (Norrlands universitetssjukhus), Karolinska Institutets rektor Karin Dahlman-Wright, Silviahemmets styrelseledamot Claes Dinkelspiel, professor Lars-Olof Wahlund, Karolinska Institutet, och Silviahemmets rektor Wilhelmina Hoffman. Foto: Yanan Li, Silviahemmet

Helle Wijk tilldelas Silviahemmets Forsknings- och Utbildningsstipendium 2017 ”för sitt betydelsefulla arbete för kunskapsutvecklingen gällande intern miljö i vård- och omsorgsboende för personer med demenssjukdom”. Helle Wijk är leg. sjuksköterska, doktor i medicinsk vetenskap, docent i omvårdnad, universitetslektor vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. Foto: Yanan Li/Silviahemmet

Helle Wijk tilldelades Silviahemmets forsknings- och utbildningsstipendium 2017 för sitt betydelsefulla arbete för kunskapsutvecklingen gällande intern miljö i vård- och omsorgsboende för personer med demenssjukdom. Helle Wijk är leg. sjuksköterska, doktor i medicinsk vetenskap, docent i omvårdnad, universitetslektor vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Under dagen fick deltagarna lära mer om nya framsteg gällande hur hjärnavbildning och nya tekniker i framtiden kan förbättra demensdiagnostik och prognos. Likaså om det inte så omtalade området sexualitet och demens, hur man kan mötas i musiken, samt den fysiska miljöns betydelse i vårdmiljöer för äldre.

_K5A0227

Silviasyster Lotta Roupe, Silviahemmets dagverksamhetschef, föreläste om sexualitet och demens i vårdarbetet.

_K5A0299

Utvecklingsledare och sjuksköterska Per Andreas Persson från Närhälsan, föreläste om sitt arbete inom ämnet sexualitet och demenssjukdom. Den helt nya skriften med samma titel lanserades under dagen. Ladda ner skriften på denna länk hos Svenskt Demenscentrum

LYN_6105

Underhållning på scenen med sång av Katarina Lindblad och musik av EricsBergskvartetten – Catharina Ericsson, violin, Marie Louise Sjöberg, violin, Boel Hillerud Nyman, viola, Christina Wirdegren Alin, cello.

Docent Eric Westman talade om framsteg i hjärnavbildning för bättre demensdiagnostik.

Docent Eric Westman talade om framsteg i hjärnavbildning för bättre demensdiagnostik.

Sjuksköterskan och medicine doktor, Susanna Nordin, beskrev sin forskning och det instrument som tagits fram för att säkerställa en bättre kvalitet i fysisk miljö i vårdmiljöer för äldre.

Sjuksköterskan och medicine doktor, Susanna Nordin, beskrev sin forskning och det instrument som tagits fram för att säkerställa en bättre kvalitet i fysisk miljö i vårdmiljöer för äldre.

Musikterapeut Katarina Lindblad föreläste om den fysiska miljöns betydelse i vårdmiljöer för äldre.

Musikterapeut Katarina Lindblad föreläste om den fysiska miljöns betydelse i vårdmiljöer för äldre.

_K5A0480

Emma Timerdal (SveDem) och Ann-Christin Kärrman (Svenskt Demenscentrum) berättade om Nollvisionsambassadörernas arbete.

Silviahemmets rektor Wilhelmina Hoffman var moderator och avslutade dagen med att beskriva arbetet med och vad som krävs för ett mer demensvänligt samhälle. Alla foton: Yanan Li, Silviahemmet

Silviahemmets rektor Wilhelmina Hoffman var moderator och avslutade dagen med att beskriva arbetet med och vad som krävs för ett mer demensvänligt samhälle.                         Alla foton: Yanan Li, Silviahemmet

Fler nyheter

Blackebergs demensteam certifierat

Fredagen den 9 mars 2018 överlämnade Silviah…

Läs mer »

Wilhelmina en av Årets kvinnor 2018!

Den 8 mars – Internationella kvinnodagen –…

Läs mer »

Silviahemmet i Dagens Samhälle

”Hjärnhälsa är lika viktig som hjärthä…

Läs mer »

Kontakta oss


Visa Silviahemmet på en större karta

Grundat av Stiftelsen Silviahemmet och Stiftelsen Stockholms Läns Äldrecentrum