Demensvård och utbildning för livskvalitet

Silviahemmets Stora Inspirationsdag

Under Silviahemmets Stora Inspirationsdag i Stockholm den 21 mars delade Drottning Silvia ut flera priser för betydelsefulla insatser inom demensområdet.

Tibro hemvårdsgrupp fick ta emot diplom ur Drottningens hand för att ha vunnit Demensförbundets och Svenskt demenscentrums pris Bästa demensteam i hemtjänsten 2011. Prissumman är på 50 000 kr.
Läs mer om teamet på Svenskt demenscentrums hemsida

Bräcke kommun och Blekinge län prisades för att ha utbildat mest i Demens ABC, webbutbildningen i Socialstyrelsens nationella demensriktlinjer. Svenskt demenscentrum erbjuder nu vinnarna av tävlingen en heldag om demens på plats i Bräcke respektive Blekinge. Innehållet spänner över pågående forskning och god praktik och några av landets ledande experter inom området kommer att delta. Läs mer på Svenskt demenscentrums hemsida

Professor Kaj Blennow tilldelades Silviahemmets Forsknings- och Utbildningsstipendium 2012. Kaj Blennow är verksam vid Institutionen för klinisk neurovetenskap, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, och tilldelas detta stipendium för sina betydande forskningsinsatser.

Prismotiveringen:
”Kaj Blennows neuroforskning inom demensområdet gällande markörer i ryggvätska vid demenssjukdom har stor betydelse för diagnostik och uppföljning av Alzheimers sjukdom. Dessa kunskaper ökar också möjligheten till förståelse av de komplexa biokemiska sjukdomsmekanismerna vid demenssjukdom. Kaj Blennows ihärdiga och världsledande forskningsarbete för att identifiera och möjliggöra enklare tester för tidig och korrekt diagnostik av Alzheimers sjukdom är synnerligen betydelsefullt.”

Silviahemmets Forsknings- och Utbildningsstipendium är på 50 000 kronor.

Bästa Demens hemtjänstteam – Tibro Hemvårdsgrupp. Ewa Gustavsson, Anna Gustafsson, Jeanette Lilja, Inga-Lill Andersson, Voukko Heitanen, Anette Olsson, Anki Wahlberg, Mats Lövgren, Per-Erik Karlsson, Jenny Johansson och Vivi-Anne Bergman.

 

 

 

 

 

Bästa kommun gällande Demens ABC – Bräcke kommun. Marianne Fransson och Birgitt Malmqvist.

 

 

 

 

 

 

Blekinge Län. Peter Glimvall, Mats Wennstig och Roine Olsson.

 

 

 

 

 

 

Silviahemmets Forsknings och Utbildningsstipendium – Professor och överläkare Kaj Blennow.

 

 

 

 

 

Foto: Yanan Li

Fler nyheter

Blackebergs demensteam certifierat

Fredagen den 9 mars 2018 överlämnade Silviah…

Läs mer »

Wilhelmina en av Årets kvinnor 2018!

Den 8 mars – Internationella kvinnodagen –…

Läs mer »

Silviahemmet i Dagens Samhälle

”Hjärnhälsa är lika viktig som hjärthä…

Läs mer »

Kontakta oss


Visa Silviahemmet på en större karta

Grundat av Stiftelsen Silviahemmet och Stiftelsen Stockholms Läns Äldrecentrum